Featured image

Joke Feenstra, mentale fitnesstrainer

Gouden kooi

Zo’n jaar of zes geleden was ik, Joke Feenstra,  innovatie-adviseur bij Syntens. Ik zat in zo’n situatie van: geweldige baan, super inkomen, slimme collega’s; maar ook: alles al een keer gezien. Privé liep het meeste ook eigenlijk wel lekker, ik had een talentvolle zoon en een lieve vriend met twee schatten van jongens, met m’n familie en vrienden ging het goed. Mijn huis was naar m’n zin en ik reed met plezier rond in m’n lease-auto. En toch… er knaagde iets.

Gemis van het gevoel erbij te horen

Het kostte me moeite om me écht te verbinden met mensen. Ik had half onbewust het gevoel er niet echt bij te horen. De openheid en aandacht die ik soms bij mensen zag wilde ik zelf ook ervaren. Ik wilde meer impact en succes in m’n werk, meer voldoening.

Mijn droom om succestrainer te worden

Voor iemand die veel ‘in z’n hoofd’ zit, zoals ik indertijd, was het een stap te ver om te kiezen voor zoiets ‘zweverigs’ als mindfulness of yoga. Ik wilde iets praktisch doen, iets wat ik in m’n dagelijks leven direct kon uitproberen en toepassen.De opleiding tot Encouraging trainer bij de Schoenaker academie bleek voor mij een gouden stap. Ik leerde daar het effect van meer moed hebben en een meer bemoedigende houding. Dit had een geweldige uitwerking op mijn leven. Ik was altijd al fan geweest van schrijvers en trainers zoals Tony Robbins, Stephan Covey, Deepak Chopra. Ik droomde er stiekem van ook een succestrainer te worden. Mijn persoonlijkheid leent zich echter niet voor groots en meeslepend. Ik ben meer iemand van persoonlijk en dichtbij. Toen ik het Schoenaker-concept leerde kennen wist ik: dit is een maat die bij mij past – praktisch toe te passen, ogenschijnlijk eenvoudig met direct resultaat op korte termijn en groeiend resultaat bij een iets meer langdurige training.

Nu voel ik me verbonden

De opleiding bracht me een flink aantal dingen die ik had gehoopt. En een groter aantal vaardigheden die ik niet had kunnen dromen. Als ik nu in gesprek ben met mensen, kost het me geen moeite meer om echt te luisteren. Ik kan oprecht enthousiast zijn over de mensen om me heen en wat me het meeste goed doet: het gevoel erbij te horen is er nu helemaal. Ik voel me verbonden met de mensen om me heen, met mijn (samengestelde) gezin, met m’n collega’s, met vrienden en buurtgenoten.

Ik hoor erbij en dat gun ik jou ook

Ze zeggen weleens: van moed kan je nooit genoeg hebben. Nou, dat klopt. Mijn leven is sinds de opleiding in een stroomversnelling geraakt. De baan bij Syntens is opgezegd, ik ben verhuisd van Hattem naar Nijmegen, woon nu bij Thijs en zijn jongens, en heb m’n plekje gevonden op Landgoed Grootstal. Ik verdien nu wel veel minder dan in m’n ‘gouden kooi’, maar ik kan oprecht zeggen: ik ben mega-gelukkig en heb nog nooit zo ‘n waardevolle tijd meegemaakt. Dat dankzij de encouraging training, die ik inmiddels heb vertaald naar een mentale fitnesstraining. Ik heb impact op de mensen om me heen en voel dagelijks vervulling in het werk dat ik doe. Dat gevoel gun ik jou ook.

Graag tot ziens op Landgoed Grootstal!

Joke Feenstra, mentale fitnesstrainer.

 

Wat deelnemers over mij zeggen:

‘Ik vond de begeleiding heel goed. Je hield de structuur van de bijeenkomst goed in de gaten, en soepeltjes gingen we door het programma heen, met voldoende individuele aandacht, maar ook weer niet teveel ingezoomd op persoonlijke ervaringen (en leed). Het is een cursus, geen therapie en daar was je steeds heel helder in. Je straalt zelf warmte, vrolijkheid en gezelligheid uit en dat maakte voor een deel de bijeenkomsten al prettig. Feit dat jezelf alles meedoet en je kwetsbaar opstelt, maakt het gemakkelijk voor mij om ook over drempeltjes heen te stappen.’ 

‘Met haar ‘tone of voice’, observatievermogen en ingetogen humor weet Joke als trainer precies het midden te vinden tussen coaching en assistentie bij zelfhulp. Joke is in staat om voor de groep een veilige omgeving te creëren waarin iedereen op eigen wijze elkaar kan verrijken. Door zelf op discrete wijze te participeren in de opdrachten leeft ze de training authentiek vóór en laat daarbij zien: dit is eenvoudig én voor iedereen. Dat vind ik een heel sterk punt. Dankjewel Joke!’

‘Heel prettig in een open houding – met de grenzen die dát met zich meebrengt – waardoor er een ontspannen positieve sfeer ontstaat. En duidelijk, door steeds te zeggen dat het géén therapie groep is en doordat jij zelf hebt deelgenomen in voorbeeld oefeningen en het zestig seconden praatje. Jouw hartelijke begroeting – ik voelde me iedere keer weer, hoe ik ook binnenkwam – welkom.’

 

Wat mensen zeggen

 • Frans van Dijk: “Meer inzicht in wie ik ben en waar ik voor sta”

  Frans van Dijk (eigenaar GWBO en voorzitter IWIN):  "Meer inzicht gekregen in wie ik ben…

  Mariët Haverkamp – Betere relatie met andere mensen

  Mariët Haverkamp (Freelance tekstschrijver en communicatieadviseur): "Het is fijn om me vrolijker te voelen en…
 • Kien van Hövell – Feestelijke ontdekking

  Kien van Hövell (Transitieadviseur): "Deze training was voor mij een feestelijke ontdekking." Welke effecten heb…

  Astrid Kröll – Rust en voldoening

  Astrid Kröll (P&O adviseur): "Ik ervaar rust en voldoening door de training." Welke effecten heb…
 • José van Gerven – Doelen stellen en bereiken

  José van Gerven (Adviseur ondernemingsgroei bij de Kamer van Koophandel): “Het wekelijks doelen stellen helpt…

  Judith Dens – Opgewekter door het leven

  Judith Dens (eigenaar van praktijk voor therapie en opvoedondersteuning): "De training heeft mij geholpen om…
 • Denise Conradi – Milder

  Denise Conradi (docent): "Ik voel me een rijker persoon en ben milder geworden." Welke effecten…

  René Slump – Goede sfeer op het bedrijf

  René Slump (ondernemer, directeur Berends & Slump b.v.): "Eigenlijk gun ik iedereen deze training."  …
 • Ben Gerrits – Meer zelfvertrouwen

  Ben Gerrits (entertainer, voormalig makelaar): “De trainingen en de stof uit het boek ‘Moed doet…

  Thecla van Oeyen – Milder voor mezelf en anderen

  Thecla van Oeyen
 (Woonbegeleidster bij de RIBW): “Ik ben meer en dagelijks gericht op datgene…
 • Gerard Rooks – Mezelf beter gaan voelen

  Gerard Rooks: (Business consultant) “Ik heb ontdekt dat er veel kracht uitgaat van jezelf bemoedigen.…

  Thijs Ruland – Je bereikt zoveel meer

  Thijs Ruland (Senior adviseur bij een ingenieursbureau): “In de dagelijkse omgang met mensen (zowel op…